duminică, 22 ianuarie 2017

Tinere, școala te vrea prost

Într-un sistem vechi și depășit învățăm tot despre toate și apoi ne mirăm că ne simțim ca niște idioți. Tocim, memorăm și argumentăm orice din toate domeniile- fiindcă acesta este răspunsul, corect? Nimic mai crud decât asta. Fiecare pesoană are propriul set de aptitudini și vise, nu ni le furați! Poate că studenții reprezintă 20% din populație acum, dar cu siguranță sunt 100% din viitor. Miniștrii educației, moșii obosiți și plictisiți, cred că au câștigat, însă nu ne cunosc, nu le pasă de noi și cu toate acestea își permit să ne țină 6-7 ore la școală, să ne supraîncarce programa și să ne silească să ne conformăm.

Desigur, matematica, chimia, istoria (etc)-toate sunt fascinante, dar ce fac dacă eu am talent doar la pictură și chiar fac bani din asta? Ce fac daca am o voce uimitoare, dar rămân repetentă fiindcă nu am când să învăț, deoarece nu am timp?

Dragilor, nimănui nu-i pasă de 16 materii, îi pasă de maxim 3-4, dar restul sunt inutile, oricum le uităm. Ar fi util să le facem spre exemplu o ora la două săptămâni (fără notare), așa poate am mai învăța ceva. Tocitul pentru un 10 e egal cu 0 dacă uiți peste o săptămână. Sistemul prețuiește notele, nu cunoștințele asimilate, deci suntem forțați să copiem. Sunt profil uman și te miri că îndrăznesc să copiez la chimie? Păcat, e problema ta.

Ai doar 10 la școală? Bravo ție, dar asta nu te face inteligent. Te face isteț din punct de vedere academic, însă cam aici se oprește totul. Nu spun că repetenții sunt geniile pământului, spun doar că notele nu-ți reflectă inteligența, ci cunoștințele. Școala te învață informații, dar nu să gândești, deși acesta ar trebui să fie scopul.

Cât despre prețuirea profesorilor- jale. Profesorii sunt oameni cu povești, mare parte impresionante, dar care își dau priceperea pe un salariu mai mic decât al lui Nea' Ion (muncitor în fabrică).
 E jalnic cât de puțin ne respectă eroii. Da, un profesor care vine în fața ta după cinci ore de somn și care te fascinează la ora sa (poate mai face si o glumă), e un erou. Dacă nu-i înțelegeți, nu-i disprețuiți, ei (dintre toți) ne vor binele cu adevărat. Sunt forțați să-și predea materia, dar unii chiar te pregătesc pentru viață cum nici nu realizezi. Nu e vina lor că sistemul e ignorant. O profesoară din Finlanda a spus "Suntem primii din lumea deoarece plătim profesorii ca și pe  doctori, personalizăm educația elevilor și le punem în valoare abilitățile. Nu dăm niciun test cu note cu ei până la vărsta de 16 ani.", cam mare diferența, nu?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu