vineri, 6 ianuarie 2017

Zi după zi

Știți tipul acela de persoane care intră în relații, își fac partenerele să îi iubească, le oferă flori și ciocolată cu lapte, spun senin din 5 în 5 minute "te iubesc", că ele sunt singurele din viața lor (cele mai frumoase, cele mai atrăgătoare etc)? Cum ei știu că nu poți avea fără să dai, dau doar puțin- se prefac că dau mult si smulg totul de la celălalt. Genul care stau jumătate de oră dimineața în baie să-și facă părul cu gel de 90 de lei, își pun ceasul ce a costat un sfert din salariul mamei și adidașii Nike cât încă un sfert, urcă în autobuzul arhiplin și se așează pe ultimul loc rămas liber ignorând o tânără însărcinată ce încearcă să-și croiască drum spre ei. Cui îi pasă,corect?!


Nu-și dau seama cât de norocoși sunt... Se oprește autobuzul vechi, înghețat și cu roțile distruse de sarea de pe stradă, cu geamurile murdare și aburite puțin parcă, deși îți poți vedea aburii ieșind din gură când respiri în interiorul autobuzului, rezemat de scaunul uzat și decolorat. Îți suni colegii la 7:50, nu ai chef să o vezi iar pe "profa aia" de geografie- oricum știi că nu-ți pune absență. Ești foarte rebel să fugi doar din fața oamenilor buni, răbdători ce își dau timpul și priceperea pentru un salariu de nimic pentru ca TU să fii educat. Prefer să cred că ei încearcă să ne educe, nu să ne instruiască, dar până la urmă o faptă devine obicei, iar obiceiul caracter. "Ce vină au ei că părinții tăi s-au descurcat mai bine?" (așa cum suține Tudor Chirilă) Tu ai jeans cu aspect uzat cumpărați din centrul orașului, cămașă albă și un pulover negru, că doar trebuie să impui respect, să te simți important. Chiulești prima oră , mergi la cafea cu prietenii tăi, fumezi ceva țigări, dar nu oricum, cu mentă. Printr-o neinspirată circumstanță ajungi cu cinci minute înaintea pauzei. Mergi în spatele școlii să mai fumezi ceva, doar nu ești prost să intri și să fii atent măcar două minute. La ora "profei ăleia"? Fii serios. Ne respectăm sau ce?! Mai este un minut și se sună, te grăbești să intri în școală. O brunetă înaltă din fața ta îți ține ușa, ești irezistibil. Ești mândru, vrei să o abordezi, dar apoi vezi că de fapt îi ținea ușa prietenei ei. În fine, oricum nu era pentru tine. Ajungi în fața clasei și te reazemi de caloriferul rupt și vechi, cu o nuanță de alb ce lasă de dorit, îți pui mâinile în buzunar și aștepți nonșalant să iasă cineva. Trece un minut din pauză, nimeni nu iese. Cum să te pună să aștepți?! Incredibili oamenii aceștia...exagerează. Mai trec două minute și intri, nu de alta, dar pe hol e frig și curiozitatea te macină prea tare. Colegii tăi dau test, ce ignoranți, nu-și dau seama că tocmai ai intrat? Își ridică toți privirile și așteaptă următoarea ta reacție . Profesoara te întreabă unde ai fost, minți că ai adormit cu atât de mult șarm încât aproape și eu te-am crezut, aproape. Te întreabă cu o voce tremurândă pe a cărei intensitate și-a pus vârsta amprenta, dar neobișnuit de calmă și caldă dacă ți-ai învățat. Cum îndrăznește să te întrebe așa ceva în pauză? Dar ai totul sub control, îți pui capul în pământ și cu o falsă, sincer iritantă sfială o rogi să te asculte ora viitoare la care știi
deja că nu vei veni. Acceptă, strănge lucrările, salută clasa și pleacă.

Te arunci pe scaunul de la catedră, îți conectezi smartphone-ul de ultimă generație la boxe și îți continui distracția. Mai stai 10 minute din ora următoare fiindcă profesorul întârzie, e normal. E dreptul tău, doar ți-a fost luată pauza. Ce oamenii... Că doar nu vii la școală să înveți, nu ești prost. Faci pe glumețul, îți amuzi colegii și-ți bați joc de tocilara clasei. Ce fată fără viitor, chiar nu-și dă seama că nici nu se compară cu tine sau prietena ta care e încă la cafea fiindcă nu avea chef de a doua oră? Dar tu ești o persoană educată, nu-ți pui mintea.

Trec orele și vrei să te vezi cu iubi. O aștepți în colțul străzii și o vezi cu altul, ce nerecunoscătoare. Nu știe ce pierde. În fine, nu te deranjezi să te desparți de ea, o suni pe tipa drăguță cu care obișnuiești să mai ieși când iubi nu poate. Ieșiți, vă petreceți cam două ore împreună, apoi te îmbraci și pleci cât ea încă doarme. Începi să crezi că poate fosta ta prietenă te-a înșelat fiindcă acum două luni a aflat de fata cu care ești, ba chiar îți trece prin cap ideea că băiatul acela îi oferă iubirea, atenția și respectul după care tânjea atât de mult, dar îți trece repede.

Un comentariu:

  1. Modelul nou de baiat pare fata/ Modelul nou de fata s-ar putea sa-l bata. Interesanta abordare :D

    RăspundețiȘtergere